Clarté gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Beëindiging van een relatie is een van de meest voorkomende redenen om een huis te moeten verkopen. Meestal wil een van de partners in de woning blijven, maar in de praktijk kan reguliere financiering door middel van een hypotheek voor problemen zorgen door stijgende huizenprijzen. Vooral omdat vaak aan de ex-partner een deel van de overwaarde betaald moet worden.
De meeste mensen hebben het bedrag om de ex-partner uit te kopen niet op hun rekening staan. Het is ook vaak moeilijk om dit in een hypotheek mee te nemen. Daarom zijn er helaas veel woningen die gedwongen verkocht moeten worden. Dan staan er ineens twee partners op straat die op zoek moeten naar nieuwe woonruimte. Zeker als er kinderen in het spel zijn kan dit een ongewenste situatie zijn.
Om gedwongen verkoop bij scheiding tot een minimum te beperken zijn de beleidsregels voor het verkrijgen van een financiering versoepeld. Eerst alleen voor hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG), maar inmiddels is deze versoepeling ook toegepast op hypotheken zonder NHG.
Uiteraard moet wel aangetoond worden dat de achterblijvende partner de woonlasten kan blijven betalen na de scheiding. Deze betaalbaarheidstoets is echter wel anders dan wanneer je bijvoorbeeld een woning wilt gaan kopen. We noemen dit de beheertoets en hiervoor is meer maatwerk nodig dan bij een reguliere hypotheekverstrekking. Er wordt namelijk gekeken naar de werkelijke inkomsten en uitgaven om te bepalen of er voldoende overblijft om de hypotheeklast te kunnen betalen. In deze beheertoets kan een eventuele verhoging van de hypotheek in verband met de uitkoop van de ex-partner voor de overwaarde worden meegenomen.
Allereerst moet je akkoord krijgen van de hypotheekverstrekker. De achterblijvende partner moet eerst aan kunnen tonen dat de woonlasten betaald kunnen worden na de scheiding. Hiervoor kan nu dus de beheertoets worden gebruikt. Wanneer dit past dan kan de hypotheekaanvraag verder worden afgewikkeld. We noemen dit ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid. De vertrekkende partner wordt ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de hypotheek. Daardoor wordt de achterblijvende partner de enige die aansprakelijk is voor deze hypotheek. Om ervoor te zorgen dat de woning volledig eigendom wordt van de achterblijvende partner moet je naar de notaris. Deze maakt daarvoor een akte van verdeling op waarin staat dat het huis dat eerst eigendom was van beide partners wordt toegedeeld aan de achterblijvende partner. Deze akte wordt na ondertekening ingeschreven in het Kadaster.
Ga op tijd langs bij een financieel adviseur
Bij een echtscheiding komt er naast alle emoties ook veel andere zaken kijken. Ex-partners moeten afspraken maken over de verdeling van spullen, vermogen, inkomen en pensioenen. Daarnaast moet er misschien een ouderschapsplan worden opgesteld. Het is verstandig om op tijd informatie in te winnen bij jouw financieel planner van Clarté om te horen wat de mogelijkheden zijn. Dit voorkomt dat ex-partners afspraken vastleggen die niet haalbaar zijn. Bijvoorbeeld over wie er in de woning blijft wonen. Op ons kantoor hebben we bovendien een advocaat/mediator die we in kunnen schakelen om te begeleiden bij de totale echtscheidingsprocedure.
bel ons op
?????
Stuur een mail naar
?????
Bezoek ons op
?????
Via de onderstaande links vind je aanvullende nuttige informatie. Raadpleeg ons als je vragen hebt.
Als adviseur is het onze taak dat jij in jouw privéleven weet dat de financiële zaken goed geregeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan aansprakelijkheid- of andere schadeverzekeringen, en ook aan de meer complexe zaken als jouw hypotheek en financiële planning. Een huis kopen, trouwen of samenwonen, kinderen krijgen, studerende kinderen, stoppen met werken; Wij helpen je zodat je goed op deze en andere gebeurtenissen bent voorbereid.
Tel: 0499-840528
Mail: info@clarte.nl
Ma t/m Vr
09:00 - 17:00
Avonduren op afspraak