Clarté gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Door de krapte op de woningmarkt voelen veel mensen de druk om af te zien van een financieringsvoorbehoud. Wat betekent zo'n voorbehoud en wat zijn de risico's om hiervan af te zien?
Wanneer je een woning koopt, dan heb je als consument recht op drie dagen bedenktijd. Binnen deze drie dagen kun je de koopovereenkomst kosteloos en zonder opgave van reden ontbinden. Na deze drie dagen ben je gehouden aan wat je hebt afgesproken in de koopovereenkomst. Het is gebruikelijk dat in een koopovereenkomst wordt afgesproken dat de koper een direct opeisbare boete moet betalen van 10% van de koopsom als hij de koop ontbindt. Het ontbinden van de koopovereenkomst na de wettelijke drie dagen bedenktijd kan dus een behoorlijke financiële impact hebben.
Een financieringsvoorbehoud staat standaard in een koopovereenkomst van een woning of in een koop-aanneemovereenkomst bij nieuwbouw. Dat is niet voor niks. Wanneer je geen gebruikt wilt maken van een financieringsvoorbehoud dan moet deze tekst namelijk worden doorgehaald. Daardoor wordt je er duidelijk op gewezen dat afzien van dit voorbehoud een bewuste keuze is.
Het financieringsvoorbehoud is een ontbindende voorwaarden. Je kunt daarmee binnen een bepaalde termijn van de koop afzien, wanneer je voor de betaling van de koopprijs geen hypotheek kunt krijgen.
Het is belangrijk dat je er als koper alles aan doet om de financiering binnen de gestelde periode rond te krijgen. Het niet tijdig aanleveren van documenten aan de bank zal bijvoorbeeld niet worden gezien als een geldige reden om het financieringsvoorbehoud in te roepen. Je moet 1 of 2 afwijzingen overleggen van de hypotheekverstrekker en vaak ook inzage geven in de complete hypotheekaanvraag.
Het financieringsvoorbehoud is een belangrijke bepaling in de koopovereenkomst. De drie dagen wettelijke bedenktijd zijn namelijk niet voldoende om een bindende hypotheekaanbieding te krijgen van een bank. Eerder een hypotheek aanvragen kan hierbij ook niet helpen omdat voor de aanvraag van een hypotheek een getekende koop- of koop/aanneemovereenkomst nodig is.
Bij de beoordeling van een hypotheekaanvraag worden de gegevens van een consument veel nauwkeuriger gescreend dan bij een adviesgesprek dat je met een financieel adviseur hebt gehad. Er kunnen dus zaken naar boven komen tijdens deze gedetailleerde screening waardoor je uiteindelijk toch niet de benodigde hypotheek kunt krijgen. Ook kan iets wijzigen in de periode vanaf het gesprek met een financieel adviseur en de hypotheekaanvraag waardoor de benodigde hypotheek niet langer haalbaar is. Een financieel adviseur zal dan ook niet snel het advies geven om af te zien van het financieringsvoorbehoud omdat er onvoorziene situaties kunnen zijn.
Koper en verkoper zitten er niet op te wachten dat een koopovereenkomst moet worden ontbonden omdat de financiering niet rondkomt. Het is dan ook belangrijk je zo goed als mogelijk te laten informeren over de financieringsmogelijkheden, de mogelijk financiële gevolgen van het afzien van een financieringsvoorbehoud en de dingen die je zelf kunt doen om van tevoren zoveel als mogelijk zekerheid te krijgen over het verkrijgen van de benodigde hypotheek.
bel ons op
?????
Stuur een mail naar
?????
Bezoek ons op
?????
Via de onderstaande links vind je aanvullende nuttige informatie. Raadpleeg ons als je vragen hebt.
Als adviseur is het onze taak dat jij in jouw privéleven weet dat de financiële zaken goed geregeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan aansprakelijkheid- of andere schadeverzekeringen, en ook aan de meer complexe zaken als jouw hypotheek en financiële planning. Een huis kopen, trouwen of samenwonen, kinderen krijgen, studerende kinderen, stoppen met werken; Wij helpen je zodat je goed op deze en andere gebeurtenissen bent voorbereid.
Tel: 0499-840528
Mail: info@clarte.nl
Ma t/m Vr
09:00 - 17:00
Avonduren op afspraak